Kurczak pieczony na butelce z piwem

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Gotowanie to moja pasja. Kocham jedzeniem sprawiać bliskim przyjemność.

  • 5 godz.

Składniki:

  • kurczak cały (około 2kg)
    piwo (najlepiej ciemne)
    1 łyżeczka papryki ostrej
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    pół łyżeczki soli
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak pieczony na butelce z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak w marynacie 1. 1.Kurczaka szykujemy dzień wcześniej, oczyszczamy, suszymy i wycinamy szyjkę, następnie w naczyniu mieszamy wszystkie przyprawy ze sobą. Mięso smarujemy cienką warstwą oliwy i dokładnie obtaczamy w przyprawach troszkę wsypując do środka. Obtoczonego kurczaka chowamy do lodówki na 24h

    2.Drugiego dnia za nim nabijemy kurczaka na butelkę czyścimy ją porządnie, należy ją sparzyć wrzątkiem odklejając nalepki z butelki. Gdy butelka jest oczyszczona odlewamy z niej połowę piwa i nakłuwamy na nią kurczaka. Do butelki z piwem dosypujemy powoli szczyptę soli, aby w czasie pieczenia pieniło się. Pieczemy przez około 2 godziny w temp. 180ºC. Wyciągnięty kurczak powinien zostać odstawiony na około 10min aby soki z niego nie uciekły i pozostał soczysty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować