Kurczak pieczony na butelce z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Kurczaka szykujemy dzień wcześniej, oczyszczamy, suszymy i wycinamy szyjkę, następnie w naczyniu mieszamy wszystkie przyprawy ze sobą. Mięso smarujemy cienką warstwą oliwy i dokładnie obtaczamy w przyprawach troszkę wsypując do środka. Obtoczonego kurczaka chowamy do lodówki na 24h
2.Drugiego dnia za nim nabijemy kurczaka na butelkę czyścimy ją porządnie, należy ją sparzyć wrzątkiem odklejając nalepki z butelki. Gdy butelka jest oczyszczona odlewamy z niej połowę piwa i nakłuwamy na nią kurczaka. Do butelki z piwem dosypujemy powoli szczyptę soli, aby w czasie pieczenia pieniło się. Pieczemy przez około 2 godziny w temp. 180ºC. Wyciągnięty kurczak powinien zostać odstawiony na około 10min aby soki z niego nie uciekły i pozostał soczysty
Komentarze