Kurczak na butelce z piwem

4.5 (161 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

to jest ulubiona potrawa mojego 8-letniego syna , wbrew pozorom i nazwie : na butelce z piwem, piwa jest tu niewiele, wszystko odparowuje podczas pieczenia, a kurczak pozostaje soczysty i pachnący

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak cały (waga ok 1,5-2 kg): 1 kilogram
    - oliwa z oliwek Extra Vergin: 5 łyżek
    - zioła prowansal,papryka, pieprz, czosnek suszony, majeranek: 1 opakowanie
    - piwo: 0.5 litra
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak na butelce z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka przygotowuję z reguły wieczorem, dzień przed pieczeniem, żeby "przeszedł" przyprawami.
    Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, potem nacieramy całego dokładnie oliwą (ok 3 łyżki), posypujemy solą i przyprawami - ziołami prowansalskimi, papryką słodką, pieprzem, czosnkiem, w sumie co kto lubi do smaku . Przed pieczeniem z butelki piwa ulewamy ok pół szklanki piwa, nasadzamy kurczaka na butelkę i wstawiamy do piekarnika na blaszkę (brytfannę), na dolny ruszt, żeby kurczak zmieścił sie " na stojąco" . W trakcie pieczenia w zagłębienie brytfanny dolewam 2 łyżki oliwy i pozostałe pół szklanki piwa. Pieczemy ok 1,5 godziny, 180 stopni na termoobiegu, od czasu do czasu w trakcie pieczenia polewamy kurczaka oliwą i piwem, które podczas pieczenia uleciało z butelki i wymieszało się z oliwą w zagłębieniu brytfanny ( ja dla ułatwienia uzywam do tego silikonowego pędzelka) ,. Podaje kurczaka z ziemniakami lub frytkami, czasami dokładam ćwiartki ziemniaków na blaszkę z kurczakiem, ok 30 minut przed końcem pieczenia, wtedy przechodzą one smakiem kurczaka i zapachem piwa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować