to jest ulubiona potrawa mojego 8-letniego syna , wbrew pozorom i nazwie : na butelce z piwem, piwa jest tu niewiele, wszystko odparowuje podczas pieczenia, a kurczak pozostaje soczysty i pachnący
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- kurczak cały (waga ok 1,5-2 kg): 1 kilogram
- oliwa z oliwek Extra Vergin: 5 łyżek
- zioła prowansal,papryka, pieprz, czosnek suszony, majeranek: 1 opakowanie
- piwo: 0.5 litra
Kurczak na butelce z piwem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka przygotowuję z reguły wieczorem, dzień przed pieczeniem, żeby "przeszedł" przyprawami.
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, potem nacieramy całego dokładnie oliwą (ok 3 łyżki), posypujemy solą i przyprawami - ziołami prowansalskimi, papryką słodką, pieprzem, czosnkiem, w sumie co kto lubi do smaku . Przed pieczeniem z butelki piwa ulewamy ok pół szklanki piwa, nasadzamy kurczaka na butelkę i wstawiamy do piekarnika na blaszkę (brytfannę), na dolny ruszt, żeby kurczak zmieścił sie " na stojąco" . W trakcie pieczenia w zagłębienie brytfanny dolewam 2 łyżki oliwy i pozostałe pół szklanki piwa. Pieczemy ok 1,5 godziny, 180 stopni na termoobiegu, od czasu do czasu w trakcie pieczenia polewamy kurczaka oliwą i piwem, które podczas pieczenia uleciało z butelki i wymieszało się z oliwą w zagłębieniu brytfanny ( ja dla ułatwienia uzywam do tego silikonowego pędzelka) ,. Podaje kurczaka z ziemniakami lub frytkami, czasami dokładam ćwiartki ziemniaków na blaszkę z kurczakiem, ok 30 minut przed końcem pieczenia, wtedy przechodzą one smakiem kurczaka i zapachem piwa.
Komentarze