Kurczak na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wsypujemy na blaszkę do pieczenia.
2.Fasolkę kroimy na drobne kawałki .
3.Na łyżce oleju podsmażamy cebulkę z czosnkiem pokrojone w kosteczkę . Zalewamy wodą i dodajemy kostkę rosołową , fasolkę szparagową , kurkumę , imbir, masło , paprykę oraz sól i pieprz do smaku . Wszystko gotujemy razem 5 minut i zalewamy ryż .
4.Udka doprawiamy przyprawą do kurczaka i układamy na kratce nad zalanym ryżem . Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 60 minut .
5.Po 30 minutach gdy ryż wchłonie część płynu , udka ściągamy z kratki i układamy na ryżu i pieczemy kolejne 30 minut .
6.Gotową potrawę serwujemy z korniszonkami .Smacznego.
Porady
Do ryżu można dodać zamiast fasolki np. czerwoną paprykę, zielony groszek lub cukinię .
Komentarze