Kurczak faszerowany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Banalnie prosty ( z wyjątkiem trybowania kości).Wspaniały jako danie mięsne do obiadku, jak również idealnie komponuje się na zimno z sałatkami, a także proponuje spróbować z chlebkiem....

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kurczak (średni)
    ½ kg mięsa mielonego
    2 ugotowane jajka
    Przyprawy:
    2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
    2 jajka ( ugotowane na twardo)
    Sól / pieprz
    2 łyżki przyprawy ziołowej do kurczaka
    2 łyżki oliwy z oliwek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak faszerowany 1. Kurczak umyć i wyciągnąć kości ( tzw. Luzowanie kurczaka/ trybowanie).
    Mięso mielone wyrabiamy jak na kotlety mielone. Dajemy jajka doprawiamy solą / pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.
    Kurczak doprawiam solą i pieprzem faszeruje przygotowanym mięsem mielonym i układam na środku obrane ugotowane jajka. Zszywam kurczaka. Nacieram oliwą z oliwek i przyprawiam przyprawą ziołową do kurczaka. Wkładam do piekarnika i piekę ok 75 min z termoobiegiem w temp. 180 st. Co jakiś czas polewam wytapiającym się tłuszczem.

Porady

Można dodać do farszu mięsnego podsmażoną cebulkę ja jednak w tej wersji kurczaka zrezygnowałam z cebulki ze względu na to ze jestem matką karmiącą i maleństwo ciężko znosi cebulę. Wyciąganie kości z kurczaka uczyłam się z internetu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak pieczony

To może cię zainteresować