Kulki ziemniaczane

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 15 min

Kulki wymyśliła moja mama. Są modyfikacją klusek śląskich. Bardzo wszystkim smakują, zwłaszcza dzieciom.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● mąka ziemniaczana
    ● jajko
    ● sól
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kulki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i gotujemy w osolonej wodzie.
    Studzimy i przeciskamy
    przez praskę do ziemniaków.
  • 2. Masę ziemniaczaną wkładamy
    do miski, wyrównujemy powierzchnię
    i dzielimy na 4 równe
    części. Ćwiartkę odkładamy, a do wgłębienia wsypujemy mąkę.
    Wbijamy jajko, wkładamy
    odłożoną część ziemniaków
    i wyrabiamy gładką masę. Formujemy
    kulki i smażymy w głębokim
    oleju na złoty kolor.

Porady

Kulki możemy zrobić z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować