Ciasto kukułeczka kuka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotuj kakaowy biszkopt i biszkopty. Oddziel białka od żółtek. Ubij na sztywną pianę , a następnie dodaj cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę, aż oba składniki dobrze się połączą. Żółtka zmieszaj z olejem, dodaj do piany i nadal ubijaj. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Odłóż 1/3 ciasta do osobnej miseczki i wymieszaj z aromatem arakowym oraz 2 łyżkami mąki. Przełóż do szprycy i wyciskaj okrągłe biszkopciki. Do pozostałego ciasta dodaj kakao i przełóż je do okrągłej formy ( spód wyłożony papierem, boki wysmarowane masłem ). Piecz biszkopt i biszkopciki w piekarniku rozgrzanym do 190 * C przez 30-40 minut. Po upieczeniu biszkopt przykryj lnianą ściereczką, biszkopty rozłóż na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj masę ubijając śmietanę z cukrem wanilinowym i fixami. Wstaw do lodówki na kilkanaście minut.
Po ostygnięciu przekrój biszkopt na pół. Jedną z części połóż na spód blaszki, wysmaruj połową masy kremowej . Biszkopty namocz w ponczu z wódki, syropu i wody. Ułóż je na kremie , po czym przykryj ostatnią warstwą ubitej śmietany. Na to połóż drugą część biszkoptu. Całość polej polewą przygotowaną z margaryny, cukru i kakaa. Wstaw do lodówki ( najlepiej na noc ) .
Komentarze