Kugiel ziemniaczany

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ziemniaki wracają do łask. Można z nich zrobić wiele smacznych dań.

Składniki:

  • ● 6-8 dużych ziemniaków
    ● duża cebula
    ● 6 łyżek mąki
    ● 2-3 jajka
    ● 6 łyżek oleju
    ● sól, pieprz, majeranek.
    Sos: 20 dag pieczarek
    ● cebula
    ● 4 dag masła
    ● szkl. wody
    ● 1/2 szkl. śmietany 18-proc.
    ● sól, pieprz
    ● 1 łyżka mąki
    ● maggi
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kugiel ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obieramy
    i ścieramy, osączamy z soku.
    Wyrabiamy z resztą składników
    i przypraw.
  • 2. Pieczemy w natłuszczonym
    naczyniu żaroodpornym
    75 min w 180 °C, aż zbrązowieje.
    Pieczarki z cebulą smażymy
    na maśle, wlewamy wodę,
    dusimy. Zagęszczamy
    śmietaną z mąką, doprawiamy.
    Polewamy kugiel.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PP_10-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować