Kugiel ziemniaczany

  • wyświetlono: 421 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Danie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej.

DSC_1166
  • 60min

Składniki

8 ziemniaków
1 duża cebula
6 łyżek mąki macowej
3 jajka
5 łyżek oleju
sól
pieprz
olej do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Kugiel ziemniaczany

  • Kugiel ziemniaczany 1. Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Gotową masą napełniłem nasmarowaną olejem żaroodporną formę do zapiekania. Piekłem 45 minut w temperaturze 160 stopni C. Powierzchnia kugla powinna być brązowa chrupiąca.
    Podałem z sosem z zielonym pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

Babka ziemniaczana

Dodane przez: Reniutka

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana to prosta i...

kiszka ziemniaczana

Dodane przez: majka190382

PODLASKA KISZKA ZIEMNIACZANA

Regionalna potrawa Podlasia, jedna...

Babeczki ziemniaczane

Dodane przez: Goszka

Babeczki ziemniaczane

Nietypowe, wytrawne babeczki ziemniaczane...

babka ziemniaczana

Dodane przez: puszkowa

Babka ziemniaczana

Moja babcia urodziła się i wychowała...

Baba ziemniaczana

Dodane przez: Gospodyni

Baba ziemniaczana

Baba ziemniaczana, kugiel, bugaj,...

Kiszka ziemniaczana

Dodane przez: mariwanna

Kiszka ziemniaczana

Najlepiej smakuje od razu z piekarnika,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE