• 3 godz.

niektórzy nazywają to Babką ziemniaczaną :0

  • 3 godz.

Składniki:

  • * 20 dużych ziemniaków
    * 1 duża cebula
    * 4 pazurki czosnku
    * 0,5 kg mięsa od szynki, okrawek lub żeberek
    * przyprawa uniwersalna i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kugiel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tak jak na placki ziemniaczane. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Mięso pokroić na kawałki. Do masy ziemniaczanej dodać pokrojoną cebulę, czosnek i mięso. Doprawić do smaku i wszystko razem wymieszać. Masę wylać na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190*, piec ok.180 min.

Porady

Kugiel należy podlać trochę olejem by nie był zbyt suchy. Najlepiej smakuje odgrzewany na patelni. Pyszota.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso gulaszowe Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować