Kruche ciasteczka na mące z ciecierzycy

4.47 (160 ocen)

Bezglutenowe,bardzo kruche i bardzo smaczne ciasteczka na mące z ciecierzycy.Polecam:)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy (240 g) (gram flour)
    120 g zimnego masła dobrej jakości
    4 łyżeczki cukru waniliowego
    60 g miałkiego cukru - dałam pół na pół cukier biały i ciemny trzcinowy
    2 żółtka
    szczypta soli

    garść migdałów (połówek lub całych )
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Kruche ciasteczka na mące z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozwałkowane ciasto 1. Piekarnik rozgrzać do 190-200 C.
    Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść,gdyby okazało się zbyt łamliwe trzeba dodać więcej masła.Z zagniecionego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać je na papierze do pieczenia. Na rozwałkowanym wykrawać kształty i delikatnie przekładać je na blachę również wyścieloną papierem do pieczenia.
  • ciasteczka z ciecierzycy 2. W każde nieupieczone jeszcze ciastko delikatnie wcisnąć kawałki migdałów (choć można z nich zrezygnować). Piec ok 10 min lub do czasu aż się zrumienią. Lekko ochłodzone przekładać na kratkę lub delikatnie do pojemnika.
  • ciasteczka z ciecierzycy 3. Ciasteczka są bardzo smaczne i bardzo kruche.Wspaniałe.Doskonałe dla dzieci na diecie bezglutenowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować