Bezglutenowe,bardzo kruche i bardzo smaczne ciasteczka na mące z ciecierzycy.Polecam:)
Składniki:
2 szklanki mąki z ciecierzycy (240 g) (gram flour)
120 g zimnego masła dobrej jakości
4 łyżeczki cukru waniliowego
60 g miałkiego cukru - dałam pół na pół cukier biały i ciemny trzcinowy
2 żółtka
szczypta soli
Kruche ciasteczka na mące z ciecierzycy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 190-200 C.
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść,gdyby okazało się zbyt łamliwe trzeba dodać więcej masła.Z zagniecionego ciasta odrywać mniejsze kawałki i rozwałkowywać je na papierze do pieczenia. Na rozwałkowanym wykrawać kształty i delikatnie przekładać je na blachę również wyścieloną papierem do pieczenia.
2.W każde nieupieczone jeszcze ciastko delikatnie wcisnąć kawałki migdałów (choć można z nich zrezygnować). Piec ok 10 min lub do czasu aż się zrumienią. Lekko ochłodzone przekładać na kratkę lub delikatnie do pojemnika.
3.Ciasteczka są bardzo smaczne i bardzo kruche.Wspaniałe.Doskonałe dla dzieci na diecie bezglutenowej.
Komentarze