Kruche białe ciasteczka

4.99 (167 ocen)

Przepis wzięty ze starej kartki z kalendarza, Ciasteczka zawierają w sobie białą czekoladę i serek mascarpone, uznałam, że muszą być pyszne i nie myliłam się :)

Składniki:

  • Ciasto:
    - 15 dag białej czekolady
    - 5 dag masła
    - 5 dag serka mascarpone
    - 1 jajko
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - 1 cała i pół szklanki mąki pszennej
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia


    Polewa:
    - 5 dag białej czekolady
    - 2 łyżki śmietany 18 %

    Dodatkowo: kolorowa cukrowa posypka
Wystaw ocenę:

4.99 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Kruche białe ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białą czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić razem z masłem. Mieszać do uzyskania jednolitej masy ( nie zagotowywać ). Ostudzić.
  • 2. Do wystudzonej czekolady dodać resztę składników i zagnieść kruche ciasto.
  • 3. Wyrobione ciasto rozwałkować i wykrawać dowolne kształty foremkami,
  • 4. Ciasteczka ułożyć na wysmarowanej uprzednio blasze do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Przygotować polewę. Białą czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietanę i podgrzewać wszystko w rondelku na małym ogniu.
  • 6. Ostudzone ciasteczka, polewać ostudzoną białą polewą, i udekorować cukrową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować