Krucha szarlotka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i jajka. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 20 minut.
2.Nadzienie jabłkowo- śliwkowe:
Jabłka obrać, pokroić na ósemki, pokrajać na plasterki. Śliwki przepołowić, każdą połówkę pokroić na 4 części. Rozdrobnione owoce wymieszać z cukrem, cynamonem i galaretką (można ją pominąć jeżeli jabłka nie są bardzo soczyste), wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyłożone owoce. Piec jeszcze 1/2 godziny w 180°C. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Komentarze