Krucha szarlotka ze śliwkami

4.77 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Najsmaczniejsza wersja szarlotki. Bardzo udane połączenie jabłek i śliwek w kruchym cieście.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki
    150 g cukru
    120 g masła lub margaryny
    2 jajka
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    Nadzienie jabłkowo- śliwkowe:
    500 g jabłek
    250 g śliwek
    2 łyżki cukru
    1 łyżka galaretki w proszku (dałam truskawkową)
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.77 (182 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Krucha szarlotka ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i jajka. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 20 minut.
  • 2. Nadzienie jabłkowo- śliwkowe:
    Jabłka obrać, pokroić na ósemki, pokrajać na plasterki. Śliwki przepołowić, każdą połówkę pokroić na 4 części. Rozdrobnione owoce wymieszać z cukrem, cynamonem i galaretką (można ją pominąć jeżeli jabłka nie są bardzo soczyste), wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać.
    Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na wyłożone owoce. Piec jeszcze 1/2 godziny w 180°C. Upieczoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować