Krówka z jabłkami

4.5 (183 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto dla wielbicieli słodkości oraz jabłek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    15 dag margaryny do pieczenia
    15 dag mleka słodzonego gotowanego (krówki)
    15 dag mąki tortowej
    1/2 proszku do pieczenia
    krówki do dekoracji

    KREM Z JABŁEK:
    30 dag jabłek pokrojonych w plasterki
    10 dag cukru
    50 ml syropu z jabłek
    1 budyń śmietankowy

    KREM CYTRYNOWY:
    500 ml śmietany kremówki 30%
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krówka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.
    Białka ubić z cukrem na sztywno. Masło utrzyj z krówką, dodaj żółtka i ucieraj aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Delikatnie połącz obie masy, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    2.
    Piecz ok 30-45 min w temp. 160*C ciasto przekrój na duże części i nasącz gorzką herbatą.

    3.
    Do rondelka wlej 100 ml wody dodaj cukier, syrop i zagotuj. Wsyp pokrojone jabłka i gotuj jeszcze przez pewien czas aż jabłka zaczną robić się miękkie od czasu do czasu mieszając. W 100 ml wody rozpuść proszek budyniowy a następnie dodaj do jabłek i gotuj jeszcze ok 2 min intensywnie mieszając. Ciepłą masą przekładaj placek.

    4.
    Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku. Ubijaj kremówkę dodając do niej tężejącą galaretkę. Masę bezpośrednio nakładaj na ostygniętą masę jabłkową i przełóż drugim blatem.

    5.
    Wierzch placka polej krówka i ozdób krówkami(cukierkami)

Porady

- Jeśli nie posiadasz pod ręką syropu jabłkowego do soku z jabłek dodaj taką samą ilość cukru i zagotuj

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować