Krówka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
Białka ubić z cukrem na sztywno. Masło utrzyj z krówką, dodaj żółtka i ucieraj aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Delikatnie połącz obie masy, a następnie dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2.
Piecz ok 30-45 min w temp. 160*C ciasto przekrój na duże części i nasącz gorzką herbatą.
3.
Do rondelka wlej 100 ml wody dodaj cukier, syrop i zagotuj. Wsyp pokrojone jabłka i gotuj jeszcze przez pewien czas aż jabłka zaczną robić się miękkie od czasu do czasu mieszając. W 100 ml wody rozpuść proszek budyniowy a następnie dodaj do jabłek i gotuj jeszcze ok 2 min intensywnie mieszając. Ciepłą masą przekładaj placek.
4.
Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku. Ubijaj kremówkę dodając do niej tężejącą galaretkę. Masę bezpośrednio nakładaj na ostygniętą masę jabłkową i przełóż drugim blatem.
5.
Wierzch placka polej krówka i ozdób krówkami(cukierkami)
Porady
- Jeśli nie posiadasz pod ręką syropu jabłkowego do soku z jabłek dodaj taką samą ilość cukru i zagotuj
Komentarze