kremowy torcik porzeczkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam dżem porzeczkowy.Użyłam go do zrobienia lekkiego torcika z mascarpone. Nie był za słodki, delikatny, kremowy, porzeczka nadała mu trochę kwaskowatości i uczyniła go bardziej wyraźnym w smaku. Spód piaskowy, wilgotny, mocno kakaowy. Spróbujcie, naprawdę polecam! Przepis autorski.

  • 60 min

Składniki:

  • *tortownica 26 cm
    Składniki:
    na ciasto:

    25 g masła roztopionego
    100 g mąki
    150 g cukru
    30 g kakao
    3 jajka
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    na krem:
    250 g serka mascarpone
    300 ml śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    3-4 łyżeczki żelatyny
    słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
    3 łyżki kokosu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Dżemy

Kremowy torcik porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Białka ubić z cukrem i solą na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Wsypać przesianą mąkę wymieszana z proszkiem i kakao, wlać ostudzone masło i delikatnie zmiksować do połączenia składników. Przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem i piec około 20 minut w 180*C, do suchego patyczka. Wystudzić.
  • 2. Krem:
    Żelatynę namoczyć w odrobinie wody, podgrzać i rozpuścić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wymieszać z mascarpone. Dżem przełożyć do miseczki, wlać połowę żelatyny, wymieszać. Drugą połowę wlać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Od razu wyłożyć na ciasto a następnie szybko wyłożyć dżem. Końcem drewnianej łyżki delikatnie przemieszać tak, aby powstał marmurkowy wzór. Posypać wierzch kokosem.

Porady

Żelatyny nie należy zagotować, bo wtedy nie stężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czarna porzeczka Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować