Krem z kalafiora i ziemniaków

4.49 (184 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gęsta, kremowa zupa która przyjemnie rozgrzewa po powrocie z pracy lub zimowego spaceru.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - kalafior: 1.5 sztuki
    - ziemniaki: 500 gramów
    - masło: 25 gramów
    - bulion drobiowy lub warzywny: 500 mililitrów
    - mleko: 350 mililitrów
    - cebula: 1 sztuka
    - ząbki czosnku rozgniecione: 2 sztuki
    - śmietana: 100 mililitrów
    - liść laurowy, ziele angielskie: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z kalafiora i ziemniaków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztop masło garnku. Wrzuć posiekaną drobno cebulę, czosnek i liść laurowy i ziele angielskie, duś na wolnym ogniu przez około 5-8 minut (aż cebula będzie szklista).
  • 2. Kalafior umyj i podziel na różyczki, ziemniaki obierz i umyj, następnie pokrój w kostkę. Do garnka z cebulą dodaj kalafior, ziemniaki, bulion i mleko. Zwiększ ogień i gotuj około pół godziny, aż ziemniaki i kalafior zmiękną. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować