Krem czekoladowo orzechowy (domowa nutella)

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Krem czekoladowo orzechowy lubią chyba wszyscy. Warto przygotować go samemu w domu. Wtedy wiemy co jemy. Mój krem zrobiłam na mleku skondensowanym, ale możecie użyć zwykłego mleka. Czekolady też można zamienić. U mnie mleczna i gorzka, ale możecie zrobić tylko z mlecznej, lub tylko z gorzkiej. Zależy jakie smaki lubicie. Można też dosłodzić miodem. Acha...., zamiast oleju, można użyć masła. Sami widzicie jak wiele jest możliwości. Krem należy przechowywać w lodówce. Jest dość gęsty, a w lodówce jeszcze twardnieje, także trzeba go wyciągnąć trochę wcześniej, żeby dobrze się smarował. Świetny na kanapki, do naleśników, ale również jako nadzienie do rogalików i drożdżówek.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g orzechów laskowych obranych
    100 g czekolady mlecznej
    100 g czekolady gorzkiej
    150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
    50 ml oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krem czekoladowo orzechowy (domowa nutella) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kupiłam orzechy prażone i obrane z brązowej skórki, ale jeśli macie ze skórką,
    to trzeba się jej pozbyć.
    Orzechy wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić
    do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 5-7 minut.
    Trzeba pilnować czasu, bo jeśli będą w piekarniku za długo, to zrobią
    się brązowe i gorzkie.
    Po wyciągnięciu z piekarnika orzechy wysypać na ściereczkę, a następnie zwinąć
    ścierkę na kształt sakiewki i pocierać. Skórka się złuszczy i zostaną czyste orzechy.

    Tak przygotowane orzechy zmielić. Ja zrobiłam to robotem.
    Można to zrobić w młynku do kawy, lub w blenderze o dużej mocy.
    Po zmieleniu orzechy powinny być mokre, oleiste.
  • Krem czekoladowo orzechowy (domowa nutella) 2. W rondelku podgrzać mleko, dodać olej i połamaną na kawałki czekoladę.
    Kiedy mleko będzie ciepłe, wyłączyć gaz i mieszać, aż czekolada się rozpuści.
    Masę czekoladową dodać do zmielonych orzechów.
  • Krem czekoladowo orzechowy (domowa nutella) 3. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę.
    Gotowy krem przełożyć do wyparzonego słoika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować