Kotlety z udek

4.5 (179 ocen)

Pyszne ostre,mięsiste kotleciki.Smakują na gorąco jak i na zimno z bułką i np.sosem czosnkowym.Polecam :)

Składniki:

  • 4 całe udka z kurczaka
    2 jajka
    2 łyzki maki (moze być tortowa)
    sól(wg.uznania)
    kolorowy mielony pieprz (też wg.uznania)
    bułka tarta (myslę że pół szklanki wystarczy)
    4 duże łyżki sos chili czosnkowy
    olej do smażenia (tyle zeby przykryło kotleta na patelni prawie tak do połowy)
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety z udek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety z udek 1. Udka myjemy i odcinamy pałki. Mozna sobie je zachować na zupke czy do upieczenia to juz jak kto sobie tam woli ;) Z pozostałych części wycinamy kość,to już nie jest takie trudne bo prawie ją mamy na widoku .
    Następnie usuwamy z mięsa skórę i rozbijamy tłuczkiem jak na tradycyjne schabowe. Solimy i pieprzymy z każdej strony mięso.
  • Kotlety z udek 2. Potem na każdą część smarujemy pędzlem sos chili czosnkowy,też z obu stron. Tak przygotowane udka chowamy do lodówki na 2h.
  • Kotlety z udek 3. W talerzu lub w innym głębszym naczyniu wbijamy jajka dodajemy do nich 2 łyżki mąki i mieszamy widelcem na jednolitą masę. Do drugiego naczynia wsypujemy bułkę tartą.
    Jak już miną 2 godziny wyciągamy przygotowane kotlety i panierujemy je najpierw w jaku wymieszanym z mąką a następnie w bułce tartej
  • Kotlety z udek 4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kolejno nasze kotlety z obu stron na złoty kolor ( na wolnym ogniu żeby doszły w środku) Odsączamy na papierze kuchennym i gotowe..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować