Bardzo dobry pomysł na urozmaicenia dań obiadowych
30 min
Składniki:
0.5 kg filetów mintaja
sok z połowy pomarańczy
sok z połowy cytryny
1 bułka
3 jajka
koper lub szczypior
mąka
pieprz, sól
przyprawa do ryb
olej
Salsa:
zielona papryka
czosnek
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu
kolędra
olej
Kotlety z mintaja z salsą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę płuczemy osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki i mielimy. Zmieloną rybę łączymy z sokiem z pomarańczy oraz z sokiem z cytryny, dokładnie mieszamy. Bułkę namaczamy w wodzie i dodajemy do masy rybnej. Doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz przyprawą do ryb. Jajka wyparzamy i wbijamy do ryby, koper/ szczypior wcześniej opłukany i wysuszony rozdrabniamy i mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
Z masy formujemy kotleciki które następnie obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety na złoty kolor.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne kroimy w kostkę. Dwa ząbki czosnku czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę. 2 łyżki majonezu łączymy z dwiema łyżkami jogurtu i dodajemy do tego pokrojoną paprykę i czosnek oraz posiekaną świeżą lub suszoną kolędrę, koper oraz niewielką ilość oleju. Składniki mieszamy
Komentarze