KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ

4.5 (147 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Przepis otrzymałam od mojej babci, która ceni walory jednej z najzdrowszych kasz. To pożywne, łatwe, sycące i smaczne danie.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • - szklanka kaszy jaglanej
    - 10 średnich pieczarek
    - 1 cebula
    - 1 jajko
    - natka pietruszki
    - łyżka sosu sojowego
    - otręby orkiszowe
    - sól, pieprz (do smaku)
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda ledwie zakrywała kaszę. Gotujemy około 7 minut. Następnie zostawiamy na ciepłym palniku na kolejne 20 minut.
  • 2. Na oleju podsmażamy posiekana cebulę. Pieczarki myjemy, obieramy i siekamy, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy, aż odparuje się nadmiar wody. Pod sam koniec doprawiamy pieczarki sosem sojowym.
  • 3. Do miski wrzucamy jeszcze ciepłą kaszę oraz pieczarki z cebulą. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko, łyżkę otrębów orkiszowych, posiekana natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju do zarumienienia. Podajemy z surówkami.

Porady

Kotlety równie dobrze smakują bez otrębów orkiszowych czy sosu sojowego, które ewentualnie możemy zastąpić większą ilością ziół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować