Kotlety ryżowe z pomidorowym sosem

4.5 (164 ocen)

Jedno z moich ulubionych dań!

Składniki:

  • Na kotlety:
    - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
    - woreczek ryżu parabiolied
    - mała cebula
    - 2 jajka
    - sól, pieprz, kucharek
    - bułka tarta
    - tłuszcz (do smażenia)

    Na sos:
    - 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    - pół kostki rosołowej drobiowej
    - 0,5 litra wody
    - łyżka mąki
    - łyżka śmietany
    - sól, pieprz

    - świeża natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety ryżowe z pomidorowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować i ostudzić. Cebulę posiekać na drobną kosteczkę. Wyrobić mięso z dwoma jajkami, cebulą oraz ryżem. Doprawić solą, pieprzem oraz kucharkiem. Formować kotlety wielkości dłoni. Obtoczyć w bułce tartej. Piec z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu.
  • 2. Wodę z kostką rosołową zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy. Przygotować zatrzepkę. W 1/3 szklanki zimnej wody roztrzepać mąkę ze szczyptą soli i łyżką śmietany - tak aby nie było grudek. Zatrzepać sos i zagotować. Doprawić solą oraz pieprzem.
  • 3. Gotowym sosem polewać kotleciki. Dekorować posiekaną świeżą natką pietruszki.

Porady

Do dania można podać ulubioną surówkę. Bardzo dobrze pasuje surówka z kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować