pyszne kotlety z ryżu świetnie nadają się na obiad
Składniki:
200 g wędzonego boczku
800 g ryżu ( ugotowanego w kurkumie i w osolonej wodzie, waga po ugotowaniu )
200 g marchwi
150 g cukinii
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 jajka
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
ostra papryka do smaku
Ryżowe kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowany, odcedzony i chłodny ryż ( taki np. z poprzedniego dnia ) wsypać do większej miski. Boczek ( ja miałam w plastrach ) pokroić w cienkie paski, cebule i czosnek pokroić w kostkę a marchew i cukinię ( cukinia ma być ze skórką ) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię i na nią wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć. Potem dodać pokrojoną cebulę, chwilę smażyć a następnie dodać startą marchew i cukinię oraz czosnek. Smażyć wszystko na dużym ogniu 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając a potem zawartość patelni przełożyć do ryżu.
2.Dodać natkę pietruszki i przyprawy oraz bułkę tartą i wymieszać wszystko a potem zostawić do schłodzenia. Wbić do miski jajka, ponownie wymieszać masę i w razie konieczności jeszcze doprawić.
3. Rozgrzać patelnie, wlać olej. Z masy ryżowej formować okrągłe kotlety, kłaść na olej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym położonym na talerzu. Kotlety ryżowe podawać z surówką.
Komentarze