Ryżowe kotlety

5 (160 ocen)

pyszne kotlety z ryżu świetnie nadają się na obiad

Składniki:


  • 200 g wędzonego boczku
    800 g ryżu ( ugotowanego w kurkumie i w osolonej wodzie, waga po ugotowaniu )
    200 g marchwi
    150 g cukinii
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    4 jajka
    sól do smaku
    pieprz kolorowy do smaku
    ostra papryka do smaku
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Dania z ryb

Ryżowe kotlety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowany, odcedzony i chłodny ryż ( taki np. z poprzedniego dnia ) wsypać do większej miski. Boczek ( ja miałam w plastrach ) pokroić w cienkie paski, cebule i czosnek pokroić w kostkę a marchew i cukinię ( cukinia ma być ze skórką ) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię i na nią wrzucić pokrojony boczek i podsmażyć. Potem dodać pokrojoną cebulę, chwilę smażyć a następnie dodać startą marchew i cukinię oraz czosnek. Smażyć wszystko na dużym ogniu 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając a potem zawartość patelni przełożyć do ryżu.
  • 2. Dodać natkę pietruszki i przyprawy oraz bułkę tartą i wymieszać wszystko a potem zostawić do schłodzenia. Wbić do miski jajka, ponownie wymieszać masę i w razie konieczności jeszcze doprawić.
  • 3. Rozgrzać patelnie, wlać olej. Z masy ryżowej formować okrągłe kotlety, kłaść na olej i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniki papierowym położonym na talerzu. Kotlety ryżowe podawać z surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować