Kotleciki ryżowe z dodatkiem korniszonów podane z bardzo smacznym sosem pieczarkowo-pomidorowym. Danie szybkie do przygotowania, jeżeli mamy wcześniej ugotowany ryż.
Kotlety ryżowe z sosem pieczarkowo - pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Nie musi być na sypko.
2.Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem kolorowym i papryką słodką. Wlać wino, a po chwili przecier pomidorowy oraz bulion zaciągnięty mąką. Dodać śmietankę i dusić, aż sos zgęstnieje.
3.Kiedy sos będzie się redukował można przygotować kotleciki.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do ugotowanego ryżu wraz z pokrojonymi w plasterki korniszonami. Wbić jajko i dokładnie wszystko wymieszać przyprawiając solą i pieprzem. Formować kotlety i smażyć no oleju z dwóch stron do zrumienienia. Podawać z sosem. Smacznego!
Komentarze