otleciki z pieczarek z dodatkiem cebuli oraz jajek. Chociaż nie wyglądają zbyt estetycznie to w smaku są po prostu rewelacyjne! Polecam wypróbowanie tego przepisu
45 min
Składniki:
500 g pieczarek
1 duża cebula
1 jajko ugotowane na twardo
1 jajko surowe
50 g sera żółtego
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
bułka tarta
sól, pieprz
olej do smażenia
Kotleciki z pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę posiekać w drobną kosteczkę.
2.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć na nim cebulę na złoty kolor, następnie dodać pieczarki i smażyć na małym ogniu aż cały płyn całkowicie odparuje. Przełożyć warzywa do miski.
3.Namoczoną bułkę odcisnąć, zmiksować blenderem, dodać do pieczarek.
Ugotowane jajka pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce, przełożyć do miski z pieczarkami.
Do masy wbić jajko, dodać 3-4 łyżki bułki tartej, doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Na patelni rozgrzać olej. Z masy pieczarkowej formować nie duże kotlety, następnie obtaczać je w bułce tarte. Przekładać na patelnię i smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
Komentarze