Placuszki z cukinii

0 (0 ocen)

  • 50 min

Placuszki z cukinii a właściwie mini pizza na spodzie z cukinii. To idealna przekąska na karnawał. Możemy je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Placuszki mogą stanowić samą przekąską jak również możemy je podawać np. ułożone na świeżej bagietce

  • 50 min

Składniki:

  • 2 długie cienkie cukinie
    100 g wędliny
    100 g mozzarelli
    20 szt. czarnych oliwek
    4 łyżki ketchupu
    sól, pieprz

Placuszki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię oczyścić, następnie pokroić na 1,5 cm plasterki (z jednej cukinii powinno nam wyjść ok. 15 plastrów).
  • 2. Mozzarellę oraz szynkę pokroić w drobną kostkę. Oliwki w plasterki. Przełożyć do miseczki, dodać ketchup, wymieszać.
  • 3. Cukinie posypać solą i świeżo mielonym pieprzem z dwóch stron. Następnie ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 4. Na każdym plastrze cukinii układać farsz – ok. 1 łyżeczki.
  • 5. Cukinię przełożyć do nagrzanego do 180oC piekarnika i piec przez około 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy