Nieraz zastanawiałam się jak wykorzystać mięso drobiowe z rosołu. Połączyłam ugotowany filet z kurczaka z serem feta i w kilka chwil i z kilku składników zrobiłam pyszne kotleciki do obiadku:)))
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- ugotowany w rosole podwójny filet z kurczaka: 0.5 kilograma
- marchewka ugotowana duża: 1 sztuka
- ser feta: 270 gramów
- cebula duża: 1 sztuka
- oliwa z oliwek do smażenia: 0.5 szklanki
- jajka całe: 2 sztuki
- bułka tarta ( do masy): 2 łyżki
- przyprawa do potraw np. Kucharek: 2 łyżki
- oregano: 1 łyżka
- pieprz kolorowy świeżo mielony: 1 łyżeczka
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- bułka tarta do panierowania około: 1 szklanka
Kotleciki z gotowanego fileta z kurczaka, marchewki i fety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Filet z kurczaka rozdrabniamy w blenderze, przekładamy do miski.
2.Marchewkę i ser feta kroimy w kostkę, razem z cebulką dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
3.Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie.
Komentarze