Kotleciki na patyku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miękkie i pachnące kotleciki w nieco innym wydaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
    500 g fileta z kurczaka
    bułka kajzerka
    ząbek czosnku
    2 łyżki siekanej natki pietruszki
    1 łyżka sosu sojowego
    1/2 szkl. mleka
    sól, pieprz
    papryka ostra
    tłuszcz do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kotleciki na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w wodzie na ok. 15 minut, po tym czasie dobrze odcisnąć. Mięso przemielić przez maszynkę razem z bułką. Do masy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę, sos sojowy i mleko. Wyrobić masę (wyrabiać aż mięso wpije mleko). Mokrymi dłońmi formować lekko spłaszczone kotleciki, nabić na wykałaczkę, wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec przykryte folią aluminiową 40 minut w temp. 180 stopni. Kotleciki przed pieczeniem możemy posmarować również olejem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować