Koszyczki na łakocie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Z okazji zbiżajacych sie swiąt Wielkanocnych postanowiłam zrobić koszyczki .Idealne są na łakocie ,które pózniej możemy podarować dzieciom.

  • 40 min

Składniki:

  • 150 ml mleka
    40 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 kg mąki tortowej
    100g margaryny
    szczypta soli
    2 żółtka
    2 białka do smarowania
    ziarna słonecznika i całe migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koszyczki na łakocie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 150 ml ciepłego mleka do którego dodajemy 40 g świeżych drożdży i 1 łyżeczkę cukru.

    Ostawiamy w ciepłe miejsce by drożdże zaczęły pracować .

    Do miski wsypujemy pół kilo mąki tortowej, szczyptę soli , wbijamy 2 żółtka.
    2 białka zostawiamy do smarowania koszyczków.

    Rozpuszczamy 100 g margaryny i studzimy.

    Do miski z maką wlewamy wyrośniety rozczyn i mieszamy energicznie dolewając na końcu margarynę.
  • Koszyczek na łakocie 2. Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

    Na forme do muffinek odwróconą dnem do góry nawiajmy wałeczki o średnicy 1 cm zrobione z naszego ciasta.
    Każdy wałeczek smarujemy delikatnie białkiem.

    Nawijamy tak jak pokazane jest na zdjęciu, nie na każdą "górkę ", bo koszyczki nam się skleją.
  • Koszyczki na łakocie 3. Ozdabiamy ziarnami słonecznika lub całymi migdałami.

    Możemy zrobić uszka do koszyczków z wałeczków, które owijamy do połowy pustych "górek".

    Doklejamy je lukrem do upieczonych koszyczków ale ja z tego zrezygnowałam.

    Koszyczki pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Studzimy i wsypujemy wg. swojego uznania cukierki, jajka czekoladowe lub inne łakocie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować