Marcepanowe łakocie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Przepis znam jeszcze z praktyk .

  • 15 min

Składniki:

  • 1szkl wody
    12 dag tłuszczu (oleju, masła lub margaryny)
    1 szkl mąki pszennej
    1,5kg cukru pudru
    kilka kropli olejku migdałowego

    Dekoracja:
    czekolada gorzka
    mazaki cukrowe
    perełki cukrowe lub własne pomysły

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marcepanowe łakocie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marcepanowe łakocie 1. Wodę zagotować z tłuszczem. Do gotującej się wody dodajemy mąkę i mieszaj przez kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od brzegów garnka i łyżki, wyjmij ją i rozłóż do wystygnięcia . Do ostudzonej masy dodaj 1 kg cukru pudru, kilka kropli olejku i wyrabiaj w rękach
    (jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dosyp więcej cukru pudru). Oderwij średni kawałek i uformuj w palcach kulkę. Następnie rozwałkuj wałkiem na grubość 0,5cm .Wycinamy foremkami cukierki . Cukierki przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub sreberkiem . Susz w piekarniku otwartym ,wyłączonym nagrzanym do temp. 50 °, ja zostawiam je w piekarniku na noc . Na gotowych cukierkach rysuj pisakami fantazyjne wzory. Na lukier przyklejaj perełki cukrowe lub rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i maluj po cukierkach pędzelkiem . Przełóż do słoika.

Porady

Ja zostawiam marcepanowe łakocie na noc w piekarniku , przekładam je z raz z jednej strony raz z drugiej aby marcepan się wysuszył.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować