Marcepanowe łakocie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę zagotować z tłuszczem. Do gotującej się wody dodajemy mąkę i mieszaj przez kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od brzegów garnka i łyżki, wyjmij ją i rozłóż do wystygnięcia . Do ostudzonej masy dodaj 1 kg cukru pudru, kilka kropli olejku i wyrabiaj w rękach
(jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dosyp więcej cukru pudru). Oderwij średni kawałek i uformuj w palcach kulkę. Następnie rozwałkuj wałkiem na grubość 0,5cm .Wycinamy foremkami cukierki . Cukierki przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub sreberkiem . Susz w piekarniku otwartym ,wyłączonym nagrzanym do temp. 50 °, ja zostawiam je w piekarniku na noc . Na gotowych cukierkach rysuj pisakami fantazyjne wzory. Na lukier przyklejaj perełki cukrowe lub rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i maluj po cukierkach pędzelkiem . Przełóż do słoika.
Porady
Ja zostawiam marcepanowe łakocie na noc w piekarniku , przekładam je z raz z jednej strony raz z drugiej aby marcepan się wysuszył.
Komentarze