Kopytka z okrasą

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Pyszne jako samodzielne danie, lub dodatek do obiadu. Mięciutkie i rozpływające się w ustach kopytka z dodatkiem smacznych kalorii.

  • 30 min

Składniki:

  • Na kopytka:
    -75 dag ugotowanych i ostudzonych ziemniaków
    -2 szklanki mąki
    -1 jajko
    -woda do ugotowania kopytek

    Na okrasę:
    -25 dag wędzonego lub pieczonego boczku
    -1 duża cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Kopytka Dania główne

Kopytka z okrasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wstawiamy wodę w sporym garnku, żeby się już gotowała gdy kopytka będą gotowe.
  • 2. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem na gładką papkę. Wsypujemy mąkę i dodajemy jajko i zagniatamy ciasto na jednolitą, spójną masę.
  • 3. Masę dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy wałeczki o średnicy ok. 3 cm. Jeżeli masa lepi się do rąk możemy podsypać stolnicę mąką, jednak starajmy się tego unikać- im mniej mąki tym kopytka delikatniejsze.
  • 4. Wałeczki kroimy ukośnie, delikatnie spłaszczając palcem, w 2 cm plastry (kopytka). Wkładamy partiami do wrzątku, tak aby się nie skleiły i gotujemy do wypłynięcia (ok 2 minuty)
  • 5. Cebulę i boczek siekamy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu (i tak wytopi się z boczku) i smażymy na rumiano. Taką okrasą posypujemy gotowe kopytka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować