Kopytka z okrasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wstawiamy wodę w sporym garnku, żeby się już gotowała gdy kopytka będą gotowe.
2.Ziemniaki ubijamy tłuczkiem na gładką papkę. Wsypujemy mąkę i dodajemy jajko i zagniatamy ciasto na jednolitą, spójną masę.
3.Masę dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy wałeczki o średnicy ok. 3 cm. Jeżeli masa lepi się do rąk możemy podsypać stolnicę mąką, jednak starajmy się tego unikać- im mniej mąki tym kopytka delikatniejsze.
4.Wałeczki kroimy ukośnie, delikatnie spłaszczając palcem, w 2 cm plastry (kopytka). Wkładamy partiami do wrzątku, tak aby się nie skleiły i gotujemy do wypłynięcia (ok 2 minuty)
5.Cebulę i boczek siekamy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu (i tak wytopi się z boczku) i smażymy na rumiano. Taką okrasą posypujemy gotowe kopytka.
Komentarze