Konfitura jabłkowa z żurawiną

4 (5 ocen)

Konfitura w smaku jest łagodniejsza niż z samej żurawiny, dlatego pasuje nie tylko do mięsa, ale też do słodkich dań, jak np naleśniki :)

Składniki:

  • 1/2 kg żurawiny
    1/2 kg jabłek
    1 szklanka cukru
    sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Konfitura jabłkowa z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę należy przemrozić przed obróbką. Po rozmrożeniu zmiksować.

    Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę wycinając gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu.

    Gotować, aż jabłka będą miękkie, a następnie dodać zmiksowaną żurawinę i gotować ok 10 min. Całość zblendowałam, ale nie jest to konieczne. Bulgoczącą konfiturę przełożyć do słoiczków.

    Jeżeli się nie zamkną należy jeszcze poddać je pasteryzacji. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować