Kolorowa sałatka z ogórków.

4.5 (142 ocen)

Robiłam ją pierwszy raz i wyszła bardzo dobra.

Składniki:

  • 3 kg ogórków
    4 sztuki czerwonej papryki
    pół kg cebuli
    pół kg marchwi
    1 seler w korzeniu i liście
    SOLANKA-9 szklanek wody, 1 szklanka soli

    ZALEWA
    5 szklanek wody
    2 szklanki octu
    3 szklanki cukru
    2 łyżki kolendry
    2 łyżeczki ziela angielskiego
    2 łyżeczko gorczycy
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przetwory

Kolorowa sałatka z ogórków. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z ogórków 1. Ogórki umyć i pokroić na kawałki. Marchew i seler zetrzeć na tartce, paprykę pokroić w paseczki a cebulę w pióra.
  • Sałatka z ogórków 2. Wszystkie warzywa wymieszać i zalać solanką. Odstawić na 3 godziny, co jakiś czas mieszając, by lepiej puściło soki. Można czymś docisnąć, np pokrywka od garnka lub tacą.
  • Sałatka z ogórków 3. Po 3 godzinach, sałatkę odcedzić na sicie i w miedzy czasie nastawić zalewę do gotowania i przygotować słoiki. Ja do każdego słoika dałam kawałek liści selera po kilka ziaren kolendry, kilka ziaren gorczycy i po kulce ziela angielskiego.
  • Sałatka z ogórków 4. Do gotującej się zalewy, dodać warzywa i chwilkę gotować. Następnie przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować