Kokosowo-jabłkowy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pieczemy biszkopt i przekrawamy na trzy równe placki.
2. Do garnka wlewamy mleko (z pół litra mleka odlewamy pół szklanki), dodajemy cukier waniliowy i cukier. Resztę mleka wlewamy do szklanki dodajemy mąki i mieszamy aż nie będzie grudek. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną wcześniej bazę do budyniu i mieszamy do zgęstnienia. tak przygotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia.
3. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy dwiema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy ok 20 minut. Potem wsypujemy dwie galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.
4. Krem kokosowy:
Do miski wrzucamy kostkę masła roślinnego, ucieramy mikserem do powstania puszystej masy. Dodajemy po jednej łyżce budyniu aż powstanie gładki krem. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy aż połączą się z kremem. Kremem smarujemy dolny placek biszkopta i przykrywamy środkowym plackiem.
5. Gdy jabłka zaczną nabierać żelowej konsystencji wykładamy je na biszkopt i przykrywamy ostatnim plackiem. Wstawiamy do lodówki do ostatecznego stężenia.
6. Polewa:
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy kakao i wcześniej roztopioną połowę kostki masła roślinnego. Polewamy całe ciasto równomiernie po wierzchu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki aż stężeje polewa.
Smacznego!
Porady
Można również do kremu kokosowego użyć budyniu ze sklepu.
Komentarze