Kokosowo-jabłkowy biszkopt

5 (160 ocen)

  • 4 min

Ciasto jest moim małym eksperymentem, ale wszystkim bardzo smakuje.

  • 4 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -według własnego sprawdzonego przepisu
    Krem kokosowy:
    -1/2 litra mleka
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki mąki pszennej
    -1 cukier waniliowy
    -3 czubate łyżki cukru
    -1 kostka masła roślinnego
    -szklanka wiórek kokosowych
    Masa jabłkowa:
    -1 kg twardych jabłek
    -2 szklanki wody
    -2 cytrynowe galaretki
    Polewa:
    -2 jajka
    -3 czubate łyżki cukru
    -4 czubate łyżki kakao
    - pół kostki masła roślinnego
    -wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowo-jabłkowy biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczemy biszkopt i przekrawamy na trzy równe placki.
    2. Do garnka wlewamy mleko (z pół litra mleka odlewamy pół szklanki), dodajemy cukier waniliowy i cukier. Resztę mleka wlewamy do szklanki dodajemy mąki i mieszamy aż nie będzie grudek. Do gotującego się mleka wlewamy przygotowaną wcześniej bazę do budyniu i mieszamy do zgęstnienia. tak przygotowany budyń odstawiamy do ostygnięcia.
    3. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy dwiema szklankami wody. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i dusimy ok 20 minut. Potem wsypujemy dwie galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki.
    4. Krem kokosowy:
    Do miski wrzucamy kostkę masła roślinnego, ucieramy mikserem do powstania puszystej masy. Dodajemy po jednej łyżce budyniu aż powstanie gładki krem. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy aż połączą się z kremem. Kremem smarujemy dolny placek biszkopta i przykrywamy środkowym plackiem.
    5. Gdy jabłka zaczną nabierać żelowej konsystencji wykładamy je na biszkopt i przykrywamy ostatnim plackiem. Wstawiamy do lodówki do ostatecznego stężenia.
    6. Polewa:
    Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy kakao i wcześniej roztopioną połowę kostki masła roślinnego. Polewamy całe ciasto równomiernie po wierzchu i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki aż stężeje polewa.
    Smacznego!

Porady

Można również do kremu kokosowego użyć budyniu ze sklepu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować