Letni owocowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Pieczemy dwa biszkopty-jeden ciemny ( z kakaem), drugi jasny. Po ostygnięciu przekrawamy na pół i nasączamy mieszanką alkoholi, soku z cytryny i cukru.
2.2. Śmietany schładzamy przez 12h w lodówce, następnie wlewamy do miski i miksujemy na najmniejszych obrotach aż do uzyskania puszystej masy, dodajemy cukier puder i śmietanfixy.
3.3. Wcześniej nasączone placki biszkopta przekładamy: najniższy konfiturą, a następne bita śmietaną, tak aby placki ciemne i jasne były ułożone naprzemiennie. Całość smarujemy cienko bitą śmietaną po bokach i wierzchu. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie szprycą do dekorowania wykonujemy wzorek po brzegach górnej części tortu. Układamy owoce i zalewamy powoli galaretką w stanie żelowej konsystencji. Schładzamy aż stężeje galaretka.
Smacznego!
Porady
Do obsypania boków tortu polecam również płatki migdałów.
Komentarze