Letni owocowy tort

0 (0 ocen)

  • 3 min

Tort jest moim wytworem na swoje urodziny. Doskonale łączy smak soczystych owoców, galaretki, bitej smietany i lekkiego biszkopta.

  • 3 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    (wg własnego sprawdzonego przepisu) nasączamy: 3/4 szklanki przegotowanej, ostudzonej wody, kieliszek wódki, kieliszek rumu, dwie łyżki soku z cytryny, czubata łyżeczka cukru.
    KREM:
    -5 śmietan 36%
    -2 łyżki cukru pudru
    -3 smietanfixy
    DODATKOWO:
    -konfitura z owoców leśnych (może być inny smak)
    -owoce: truskawki, kiwi, mandarynki
    -1 galaretka o dowolnym smaku
    -wiórki kokosowe

Letni owocowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Pieczemy dwa biszkopty-jeden ciemny ( z kakaem), drugi jasny. Po ostygnięciu przekrawamy na pół i nasączamy mieszanką alkoholi, soku z cytryny i cukru.
  • 2. 2. Śmietany schładzamy przez 12h w lodówce, następnie wlewamy do miski i miksujemy na najmniejszych obrotach aż do uzyskania puszystej masy, dodajemy cukier puder i śmietanfixy.
  • 3. 3. Wcześniej nasączone placki biszkopta przekładamy: najniższy konfiturą, a następne bita śmietaną, tak aby placki ciemne i jasne były ułożone naprzemiennie. Całość smarujemy cienko bitą śmietaną po bokach i wierzchu. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Następnie szprycą do dekorowania wykonujemy wzorek po brzegach górnej części tortu. Układamy owoce i zalewamy powoli galaretką w stanie żelowej konsystencji. Schładzamy aż stężeje galaretka.
    Smacznego!

Porady

Do obsypania boków tortu polecam również płatki migdałów.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy