Kluski ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy je na 4 równe części. Jedną cześć wyjmujemy. W wgłębienie po wyjętej części wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiamy 4 części ziemniaków ze skrobią. Wyrobioną masę przykrywamy folią spożywczą by nie obsychała.
2.Farsz:
Pieczarki i szalotkę mielimy w maszynce na drobnym oczku lub miksujemy w malakserze. Masę pieczarkową posypujemy solą i dusimy, aż odparuje. Wsypujemy bułkę tartą by zagęścić. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kluski gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.
Gotowe kluski podajemy posypane czerwonym pieprzem i polane sosem sojowym.
Komentarze