Kluski ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kluski ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym, jednak dzięki temu, że pieczarki zostały drobno zmielone do złudzenia przypomina farsz mięsny.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
    skrobia ziemniaczana

    farsz:
    500 g pieczarek
    2 szalotki
    sól grzybowa
    pieprz czarny
    łyżka masła
    1-2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy je na 4 równe części. Jedną cześć wyjmujemy. W wgłębienie po wyjętej części wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Dokładnie wyrabiamy 4 części ziemniaków ze skrobią. Wyrobioną masę przykrywamy folią spożywczą by nie obsychała.
  • 2. Farsz:
    Pieczarki i szalotkę mielimy w maszynce na drobnym oczku lub miksujemy w malakserze. Masę pieczarkową posypujemy solą i dusimy, aż odparuje. Wsypujemy bułkę tartą by zagęścić. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Kluski gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.

    Gotowe kluski podajemy posypane czerwonym pieprzem i polane sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować