Kluski na parze

4.5 (149 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyzy, pampuchy, buchty - w niemal każdym rejonie Polski te smaczne kluski mają inną nazwę! Oficjalnie wpisane na listę potraw tradycyjnych w województwie opolskim są doskonałe na słodko i słono.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - drożdże: 30 gramów
    - Jajko: 2 sztuki
    - mleko: 250 mililitrów
    - masło: 50 gramów
    - cukier: 2 łyżki
    - sól: 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć w miseczce, zalać dwiema łyżkami letniego mleka i zasypać łyżką cukru. Rozczyn pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać, dodać pozostałą łyżkę cukru oraz sól, wbić jajka. Do mąki dodać również zaczyn drożdżowy oraz letnie mleko, na końcu dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiać, w razie potrzeby podsypując mąką (powinno odchodzić od ręki, ale nie musi być idealnie gładkie i na pewno będzie się nieco kleić). Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • 3. Ciasto podzielić na około piętnaście części, formując kule mieszczące się w zagłębieniu dłoni. Uformowane kluski pozostawić pod przykryciem ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Przygotować garnek do gotowania na parze, lub założyć gazę na zwykły garnek - należy pilnować, aby woda nie dotykała wkładki do gotowania na parze. Pierwszą partię należy gotować 10 minut, kolejne można o minutę krócej. Nie należy trzymać ich na parze zbyt długo, bo nasiąknięte wodą są ciężkie i po wystygnięciu kurczą się.
  • 4. Kluski na parze doskonale smakują z bułką tartą - do rozpuszczonego na patelni masła należy dodać bułkę tartą i chwilę podsmażać, do połączenia. Można podawać je również ze śmietaną z odrobiną cukru, musem truskawkowym bądź jagodami. Można je także wypełnić nadzieniem z dżemu lub konfitury - przed uparowaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować