Pyzy, pampuchy, buchty - w niemal każdym rejonie Polski te smaczne kluski mają inną nazwę! Oficjalnie wpisane na listę potraw tradycyjnych w województwie opolskim są doskonałe na słodko i słono.
Kluski na parze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć w miseczce, zalać dwiema łyżkami letniego mleka i zasypać łyżką cukru. Rozczyn pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia.
2.Mąkę przesiać, dodać pozostałą łyżkę cukru oraz sól, wbić jajka. Do mąki dodać również zaczyn drożdżowy oraz letnie mleko, na końcu dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiać, w razie potrzeby podsypując mąką (powinno odchodzić od ręki, ale nie musi być idealnie gładkie i na pewno będzie się nieco kleić). Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
3.Ciasto podzielić na około piętnaście części, formując kule mieszczące się w zagłębieniu dłoni. Uformowane kluski pozostawić pod przykryciem ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Przygotować garnek do gotowania na parze, lub założyć gazę na zwykły garnek - należy pilnować, aby woda nie dotykała wkładki do gotowania na parze. Pierwszą partię należy gotować 10 minut, kolejne można o minutę krócej. Nie należy trzymać ich na parze zbyt długo, bo nasiąknięte wodą są ciężkie i po wystygnięciu kurczą się.
4.Kluski na parze doskonale smakują z bułką tartą - do rozpuszczonego na patelni masła należy dodać bułkę tartą i chwilę podsmażać, do połączenia. Można podawać je również ze śmietaną z odrobiną cukru, musem truskawkowym bądź jagodami. Można je także wypełnić nadzieniem z dżemu lub konfitury - przed uparowaniem.
Komentarze