KLOPS WG PRZEPISU MOJEGO MĘŻA

4.46 (159 ocen)

  • 30 min

Klops jest bardzo łatwy w wykonaniu i nie zajmuje d€żo czasu. Mój mąż bardzo często go robi. Preferujemy wędliny co sami zrobimy bo jesteśmy zdania " Wiem co jem "

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg karkówki lub łopatki,
    1 pszenna bułka,
    1 szkl mleka,
    kminek mielony,
    kminek cały,
    mielone ziele angielskie
    sól,
    pieprz,
    bułka tarta,
    2 całe jajka,
    1 pokrojona w kostkę cebula i zeszklona na maśle,
    3 wyciśnięte ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.46 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Klops Przystawki

Klops wg przepisu mojego męża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klops przed pieczeniem 1. Mięso mielimy w maszynce do mięsa.
    W misce mieszamy składniki Czyli zmielone mięso, 2 szczypty zmielonego kminku, ok 3 łyżeczki całego kminku, ziele zangielskie, namoczona w ciepłym mletui odciśnieta byłka pszenna, 2 całe jajka, sól i pieprz, cebulę i czosnek.
    Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy tak jak na sznycle. jeśli jest za rzadkie to dodajemy bułki tartej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Po wyrobieniu mięsa formujemy klops obtaczamy go w bułce tartej i posypujemy całym kminkiem delikatnie go wciskając.
    Uformowane klopsy dajemy do brytwanki dajemy odrobinę wody i wstawiamy do piekarnika na ok 1 1/2 godz. Co jakiś czas polewamy powstałym sosem.
    Po upieczeniu klopsy muszą wystygnąc a najlepsze są na drugi dzień.Smacznego

Porady

Klops ma to do siebie, że daje nam duże pole do popisu. Możemy np dodac do niego zioła prowansalckie lub inne przyprawy a nawet pokrojąną paprykę i za każdym razem możemy upiec sobie Klops w innym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować