Śląska rolada wołowa mojego męża

4.5 (151 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Nieodzowny element slaskiego niedzielnego obiadu czyli rolada. W naszym domu obowiązkowo w wykonaniu mojego męża. Nie ma lepszych.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - wołowina - udziec: 80 dekagramów
    - boczek wędzony: 25 dekagramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - pieprz, sól: 1 szczypta
    - papryka słodka: 3 szczypty
    - ogórki kiszone: 2 sztuki
    - musztarda sarepska: 3 łyżeczki
    - kostka margaryny: 250 gramów
    - woda lub bulion warzywny: 0.75 litra
    - mąka pszenna: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śląska rolada wołowa mojego męża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śląskie rolady wołowe 1. Mięso kroimy na płaty w poprzek włókien na grubość ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem na cieniutkie płaty. Każdy płat smarujemy musztardą i nakładamy pokrojony w drobną kostkę boczek, ogórki i cebulę. Posypujemy solą, pieprzem i papryka czerwoną.
  • Śląskie rolady wołowe 2. Następnie ciasno zwijamy mięso z farszem nadając kształt rulonu. Każdą roladę owijamy białą nitką.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy margaryne i obsmażamy rolady. Rolada musi mieć zrumienioną skórkę, nawet lekko przypieczona żeby uzyskać odpowiedni sos. Obsmażone rolady gdy tłuszcz lekko odparuje podlewamy wodą lub bulionem warzywnym. Rolady duszą się ok. 2 godzin i należy je doglądać i uzupełniać odparowany płyn. Na ostatnie 30 minut wkrajamy do sosu czerwoną papryke ktora doda smaku i aromatu.
  • 4. Po uduszeniu mięso wyjmujemy, przestudzamy i delikatnie zdejmujemy nitkę. Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki i wody a następnie dodajemy do sosu przecedzając przez sitko. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować