Tutaj nie trzeba martwić się zakalcem, bo on i tak będzie! To jest właśnie Brownie- obłędnie czekoladowe, zakalcowate ciasto, znane na całym świecie.
Składniki:
190 g masła
200 g ciemnej, gorzkiej czekolady
3 duże jajka
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g mąki pszennej
40 g kakao
60 g białej czekolady
60 g mlecznej czekolady
Klasyczne brownie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białą i mleczną czekoladę pokroić na mniejsze kawałki, połączyć z mąką i kakao. Masło i czekoladę umieścić w misce, roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Jajka wraz z cukrem i ekstraktem ubić do puszystości. Wlać ostudzoną mieszankę czekoladową, zmiksować. Wsypać wymieszane suche składniki, wymieszać. Powstałą masę przelać do kwadratowej blaszki o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st.C przez około 20 minut. Upieczone Brownie wyjąć z piekarnika i przestudzić. Smacznego!
Komentarze