Klasyczna karpatka

4.5 (200 ocen)

Klasyka sama w sobie. Nic więcej nie potrzeba pisać. Każdy zna ten wypiek :)

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka wody
    ½ kostki margaryny
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 jajek

    Krem:

    ½ l mleka
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe
    1 masło roślinne
    ¾ szklanki cukru
    2 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Karpatka Desery

Klasyczna karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Wodę i margarynę zagotować. Następnie dodać mąkę, cały czas mieszając by masa nie przypaliła się. Po chwili zdjąć masę z ognia i odstawić ją do ostudzenia. Po przestudzeniu stopniowo dodać do masy po 1 jajku – ciągle mieszając. Dodać też proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*C przez ok. 20 minut.
  • 2. Krem:
    Mąki wymieszać z niewielką ilością zimnego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrami. Mąki z mlekiem wlać do gotującego się mleka z cukrem. Masę zagotować, mieszając aby się nie przypaliła. Ugotowany budyń pozostawić do wystudzenia.
    Masło roślinne porządnie ucieramy. Następnie dodajemy ostudzony budyń po jednej łyżce do utartego masła. Na koniec dodajemy 2 łyżki spirytusu
  • 3. Przełożenie ciasta:
    Na dół kładziemy jedną warstwę ciasta. Następnie smarujemy je kremem budyniowym i przykrywamy 2 częścią ciasta lekko przygniatając. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować