Klasyczna karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Wodę i margarynę zagotować. Następnie dodać mąkę, cały czas mieszając by masa nie przypaliła się. Po chwili zdjąć masę z ognia i odstawić ją do ostudzenia. Po przestudzeniu stopniowo dodać do masy po 1 jajku – ciągle mieszając. Dodać też proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Piec w nagrzanym piekarniku do 200*C przez ok. 20 minut.
2.Krem:
Mąki wymieszać z niewielką ilością zimnego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrami. Mąki z mlekiem wlać do gotującego się mleka z cukrem. Masę zagotować, mieszając aby się nie przypaliła. Ugotowany budyń pozostawić do wystudzenia.
Masło roślinne porządnie ucieramy. Następnie dodajemy ostudzony budyń po jednej łyżce do utartego masła. Na koniec dodajemy 2 łyżki spirytusu
3.Przełożenie ciasta:
Na dół kładziemy jedną warstwę ciasta. Następnie smarujemy je kremem budyniowym i przykrywamy 2 częścią ciasta lekko przygniatając. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie).
Komentarze