Karpatka klasyczna

5 (169 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka wody
    1/2 kostki margaryny
    20 dag mąki
    5 jajek
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    opakowanie kremu do karpatki
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Karpatka

Karpatka klasyczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem do karpatki przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • 2. CIASTO:
    Wodę zagotować z dodatkiem margaryny. Do wrzącej wody wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, ucierając 1 min. aż do utworzenia się z ciasta kuli. Ciasto wystudź, wbij kolejno po jednym jajku, dokładnie ucierając mikserem, dodaj proszek do pieczenia. Blachę (25/35 cm.) wyłóż papierem do pieczenia, połowę ciasta lekko rozsmaruj łyżką. Piekarnik rozgrzej do temp. 200*C, ciasto podpiecz 10 min. Nie otwieraj piekarnika! Następnie zmniejsz temp. do 170*C i piecz jeszcze 10 - 15 min. Drugą część ciasta upiecz tak samo. Wystudzone blaty ciasta przełóż kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować