Makaronowa zapiekanka z kalafiorem w sosie musztardowo-serowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Idealna na obiad!

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 250 g makaronu (świderki, penne, może być biały ja robiłam z razowym)
    300 g kalafiora
    150 g boczku wędzonego
    100 g kiełbaski
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    4 łyżeczki musztardy
    200 g sera żółtego
    sól, pieprz
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    300 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaronowa zapiekanka z kalafiorem w sosie musztardowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kalafior dzielimy na różyczki i również gotujemy do miękkości.
  • 2. Boczek, kiełbaskę kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę, cebulę również kroimy. Wszystko smażymy na oleju.
    Przesmażone składniki dodajemy do ugotowanego, odcedzonego już makaronu i kalafiora.
  • 3. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i zasmażamy. Następnie dodajemy mleko cały czas mieszając. Po chwili dodajemy starty ser, musztardę oraz paprykę. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Mieszamy do uzyskania gładkiego sosu.
  • 4. Makaron z kalafiorem i zasmażonymi dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem kalafiora, lekko poruszając makaron. Pieczemy w 200* C, przez ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Makaron Musztarda Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować