Kiszka ziemniaczana

4.5 (172 ocen)

moje ulubione i rzadko robione danie ze względu na trudną dostępność grubych jelit

Składniki:

  • ziemniaki 1,5 kg
    boczek surowy 20 dag
    boczek wędzony surowy 20dag
    aromatyczna cienka kiełbasa 10 dag
    cebula duża
    sól, pieprz, majeranek
    jaja 2
    mąka
    smalec
    grube jelita ok. 1m
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -Obrać i zetrzeć ziemniaki
    -usmażyć pokrojone w drobną kostkę mięso, kiełbaskę i cebulkę, lekko posolić i popieprzyć, ostudzić
  • 2. - do masy ziemniaczanej, dodać 2 jaja roztrzepane, skwareczki, mąkę w ilości zależnej od wodnistości ziemniaka (mniej niż do placków ziemniaczanych), sól, pieprz i majeranek jeszcze do smaku
  • 3. umyte jelito związać na końcu grubą nitką i przez tutkę do kiełbas napełnić luźno, ja zrobiłam 3 porcje i włożyć do brytfanki ze smalcem
  • kiszeczki się pieką 4. piec w piekarniku w temp. 175 stopni aż się zrumieni, co jakiś czas smarując tłuszczem, delikatnie obrócić na drugą stronę aby spód również był lekko zrumieniony

Porady

Ja sprawdzam smak masy ziemniaczanej w ten sposób, że smażę na patelni malutki placuszek i smakuję. Najlepiej mi smakuje z jogurtem bałkańskim lub gęstą dobrą wiejską śmietaną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.43 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kiszka ziemniaczana

To może cię zainteresować