„Kiełbaski” grodzieńskie

5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Jestem tłumaczką i nauczycielką angielskiego. Gotuję dla męża i trójki dzieci. Moje potrawy są smaczne, pożywne i tanie.

  • 45 min

Składniki:

  • ● 1/2 kg mielonego mięsa, np. wołowo-wieprzowego
    ● 6 średnich mączystych ziemniaków
    ● jajko
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia
    ● 2 op. kwaśnej śmietany 18-proc.
    ● 8 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

„kiełbaski” grodzieńskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy
    i osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym. Ścieramy
    na tarce jak na placki. Odstawiamy na kilkanaście
    minut. Dokładnie odciskamy
    nadmiar soku, który puściły.
    Dodajemy z jajkiem do mięsa.
    Wyrabiamy na jednolitą masę.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Z ziemniaczano-mięsnej
    masy formujemy podłużne
    kotlety. Smażymy na rozgrzanym
    oleju z obu stron na złotobrązowy
    kolor, kilkakrotnie
    odwracając.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy
    przez praskę lub drobno
    siekamy. Mieszamy ze
    śmietaną. Ewentualnie doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem.
    Przekładamy do sosjerki
    i podajemy z gorącymi
    kotletami.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny: ● Smak sosu warto zaostrzyć odrobiną musztardy. ● Kotlety doskonale smakują z surówką z marchewki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Mięso

Notka redakcyjna

PPWS_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować