• kibbi كبة نيئة

    Dodane przez: izaa_a

  • szeroko rozpowszechnione danie w Syrii, Libanie,Jordanii, Iraku itd Trochę roboty przy nim jest ale warto zrobić.Ja zjadłam z chlebkiem naan i jogurtem wymieszanym z posiekana świeżą miętą

  • Składniki

    500 g mielonego udźca jagnięcego lub kurczaka (ja miałam wołowinę)
    2 łyżki konfitury z cebuli (można cebule lekko podgotować i zmiksować blenderem)
    po 1 łyżeczce mielonego suszonego oregano, ziela angielskiego i cynamonu
    3 łyżki bardzo zimnej wody
    ok szklanki kaszy bulghur


    NADZIENIE:
    250 g mielonego udźca jagnięcego lub kurczaka (ja miałam wołowinę)
    0,5 łyżeczki oregano, ziela angielskiego
    mała posiekana cebula
    2 łyżki posiekanej mięty i migdałów
    łyżka oliwy

  • Sposób przygotowania

    1.

    Kasze namoczyć w zimnej wodzie przez ok 20 min i połączyć z reszta składników.

    2.

    Składniki nadzienia również połączyć i dobrze wymieszać i smażyć na patelni aż mięso będzie gotowe.

    3.

    Z masy podstawowej lepimy kulki i lekko spłaszczamy i wkładamy nadzienie i zalepiamy . .

    4.

    Formujemy coś w kształcie torpedy..;):) ale mogą być również kulki i smażymy na oleju

  • Rady

    kaszę bulghur można czasem znaleźć w supermarketach na stoisku z orienatlną żywnością, a na pewno można ją kupić w sklepach "Kuchnie świata"

  • Słowa kluczowe (tagi):

    z_roznych_stron_swiata, mięso mielone, konkurs_podróże, bulghur
  • Polecamy:

  • 0 komentarzy

Dodane przez: izaa_a

izaa_a 471

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-01T08:59:28+02:00


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Przepis z magazynu: PP_11-2012

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »