Pyszne ciasto na Wielkanocny stół i nie tyko,z dodatkiem jabłek , bakali , rumu dzięki którym jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg jabłek
125 g cukru
5oo g maki
3 łyżki rumu
1 1/2 proszku do pieczenia
1 jajko
300 g bakali(rodzynki,morele,orzechy,daktyle,ananas,skórka pomarańczowa i cytrynowa)
cukier puder
1.Jabłka umyć,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,przełożyć do miski dodać pokrojone bakalie,cukier,rum delikatnie wymieszać i odstawić na noc.
Na drugi dzień dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,jako i całość starannie wymieszać.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej o wymiarach 12/30 i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut do suchego patyczka.
Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Keksa możemy również udekorować polewą czekoladową lub lukrem.
Komentarze