Keks jabłkowy

4.5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto na Wielkanocny stół i nie tyko,z dodatkiem jabłek , bakali , rumu dzięki którym jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg jabłek
    125 g cukru
    5oo g maki
    3 łyżki rumu
    1 1/2 proszku do pieczenia
    1 jajko
    300 g bakali(rodzynki,morele,orzechy,daktyle,ananas,skórka pomarańczowa i cytrynowa)
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Keks jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka umyć,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,przełożyć do miski dodać pokrojone bakalie,cukier,rum delikatnie wymieszać i odstawić na noc.
    Na drugi dzień dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ,jako i całość starannie wymieszać.
    Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy keksowej o wymiarach 12/30 i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut do suchego patyczka.
    Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Keksa możemy również udekorować polewą czekoladową lub lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (181 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Keks jabłkowy

To może cię zainteresować