Kawowo orzechowy tort dacquoise

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pierwszy raz tort dacquoise jadłam w cukierni Sowa. Tego smaku się nie zapomina.. „Niebo w gębie”! Dziś prezentuję kawowo orzechowy tort dacquoise, troszeczkę inny niż oryginał ale równie dobry! Połączenie kawowej bezy i kremu czekoladowo orzechowego daje nieziemski smak!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na beze:
    ◦6 białek z dużych jajek (rozmiar L w temperaturze pokojowej)
    ◦szczypta soli
    ◦1 łyża cukru demerara (brązowy cukier)
    ◦300 g cukru
    ◦1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
    ◦1 łyżeczka soku z cytryny



    Składniki na krem czekoladowo orzechowy:
    ◦250 g zimnego serka mascarpone
    ◦3 łyżki kremu czekoladowego np. nutella
    ◦250 ml zimnej śmietanki do ubijania 36%
    ◦1 łyżka cukru pudru
    ◦½ szklanki posiekanych orzechów włoskich (ok. 80g)



    Dodatkowo:
    ◦do posypania kilka łyżek cukru pudru i kakao
    ◦kilka całych orzechów włoskich i ziarenek świeżej kawy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Kawy Tort bezowy

Kawowo orzechowy tort dacquoise - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kawowo orzechowy tort dacquoise 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Przygotować dwie blachy do pieczenia. Posmarować je masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze przy pomocy talerza lub okrągłej tortownicy odrysować dwa okręgi o średnicy 20 cm. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodać łyżeczkę świeżo zmielonej kawy i sok z cytryny.

    Pianę wyłożyć na narysowane okręgi. Wstawić do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec bezy przez 90-95 minut. Bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku pozostaną wilgotne. Dobrze jest upiec bezy dzień wcześniej. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i zostawić bezy do wystygnięcia.
  • Kawowo orzechowy tort dacquoise 2. Serek mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym na gładką masę. W oddzielnej misce ubić na sztywno śmietanę kremówkę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę dodać do masy z mascarpone delikatnie mieszając, dodać orzechy i jeszcze raz wymieszać.

    Na jeden z blatów bezowych wyłożyć masę orzechowo czekoladową, przykryć drugim blatem bezowym i po wierzchu posypać cukrem pudrem wymieszanym z kakao. Udekorować orzechami i ziarenkami kawy.

    Tort przechowywać w lodówce.

Porady

Od jakiegoś czasu zamiast jednego dużego tortu dacquoise robię kilka mini torcików. Od kubka czy małej miseczki odrysowuję koła, na które wykładam masę bezową. Takie mini torciki również świetnie wyglądają i każdy ma swój :). Jeśli będziecie chcieli je przygotować to czas pieczenia mini bez należy skrócić o kilka minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować