beza z kawą i mascarpone

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Tort bezowy to wypiek, który zawsze znika ze stołu w mgnieniu oka a o ostatni kawałek zawsze jest walka. Nie piekę go zbyt często, bo sama nie mogę się od niego oderwać ale tym razem okazja była ważna więc bez bezy nie mogło się obyć. Jeśli lubicie mocno słodkie wypieki to ten torcik na pewno Wam za

  • 3 godz.

Składniki:

  • na bezę:

    8 białek
    400 g drobnego cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu lub soku z cytryny
    szczypta soli
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    na krem:
    350 ml śmietanki kremówki
    250 g serka mascarpone
    1/2 szklanki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Kawy Tort bezowy

Beza z kawą i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić w wysokim naczyniu na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać po trochę cukru. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną. Z gotowej masy odłożyć kilka łyżek i wymieszać je z kawą. Resztę podzielić na połowę. Na papierze do pieczenia narysować dwa koła o średnicy około 25 cm i rozsmarować na nich pianę. Masę z kawą przełożyć do szprycy i dekoracyjnie wycisnąć na jasne krążki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 5 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec jeszcze pół godziny. Po tym czasie obniżyć grzanie do 90*C i suszyć bezy jeszcze koło godziny. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka, pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone. Tuż przed podaniem krążki bezowe przełożyć kremem. Można dodatkowo wierzch posypać kawą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować