Kaszubskie placki ziemniaczane z pastą śledziową

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Oboje z mężem dużo podróżujemy po Europie, a ostatnio po Polsce i z naszych wojaży przywozimy nowe smaki. Kaszubskie placki to potrawa sprawdzona i lubiana tak przez domowników, jak i znajomych.

Składniki:

  • ● 1 kg ziemniaków
    ● 3 szklanki mleka
    ● 2-3 łyżki mąki pszennej
    ● sól, pieprz
    ● olej do smażenia
    Pasta śledziowa:
    ● 200 g filetów śledziowych (matjasy)
    ● mleko do moczenia ryb
    ● 300 g twarogu
    ● 100 g cebuli
    ● 100 g majonezu
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Placki

Kaszubskie placki ziemniaczane z pastą śledziową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaszubskie placki ziemniaczane z pastą śledziową 1. Śledzie myjemy i krótko moczymy
    w mleku, a następnie
    opłukujemy i kroimy w drobniutką
    kostkę lub paseczki.
  • Kaszubskie placki ziemniaczane z pastą śledziową 2. Robimy pastę śledziową:
    twaróg miksujemy z drobno posiekaną
    cebulą, dodajemy majonez
    i przyprawiamy solą
    i pieprzem do smaku. Dodajemy
    posiekane śledzie.
  • Kaszubskie placki ziemniaczane z pastą śledziową 3. Robimy placki. Ziemniaki
    obieramy i ścieramy na tarce,
    tak jak na zwykłe placki ziemniaczane.
    Odcedzamy na sitku
    z soku. Ostrożnie zlewamy wodę
    z wierzchu, a skrobię, która
    zebrała się na dnie, dodajemy
    do masy ziemniaczanej. Zalewamy
    masę wrzącym mlekiem,
    energicznie mieszając. Dodajemy
    mąkę pszenną, sól, pieprz.
    Na dużej ilości gorącego oleju
    smażymy cienkie placki. Podajemy
    z pastą śledziową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować