Oboje z mężem dużo podróżujemy po Europie, a ostatnio po Polsce i z naszych wojaży przywozimy nowe smaki. Kaszubskie placki to potrawa sprawdzona i lubiana tak przez domowników, jak i znajomych.
Składniki:
● 1 kg ziemniaków
● 3 szklanki mleka
● 2-3 łyżki mąki pszennej
● sól, pieprz
● olej do smażenia
Pasta śledziowa:
● 200 g filetów śledziowych (matjasy)
● mleko do moczenia ryb
● 300 g twarogu
● 100 g cebuli
● 100 g majonezu
● sól, pieprz
Kaszubskie placki ziemniaczane z pastą śledziową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie myjemy i krótko moczymy
w mleku, a następnie
opłukujemy i kroimy w drobniutką
kostkę lub paseczki.
2.Robimy pastę śledziową:
twaróg miksujemy z drobno posiekaną
cebulą, dodajemy majonez
i przyprawiamy solą
i pieprzem do smaku. Dodajemy
posiekane śledzie.
3.Robimy placki. Ziemniaki
obieramy i ścieramy na tarce,
tak jak na zwykłe placki ziemniaczane.
Odcedzamy na sitku
z soku. Ostrożnie zlewamy wodę
z wierzchu, a skrobię, która
zebrała się na dnie, dodajemy
do masy ziemniaczanej. Zalewamy
masę wrzącym mlekiem,
energicznie mieszając. Dodajemy
mąkę pszenną, sól, pieprz.
Na dużej ilości gorącego oleju
smażymy cienkie placki. Podajemy
z pastą śledziową.
Komentarze