Kasza jaglana zapiekana z pulpetami

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Tym razem zrobiłam zapiekankę z minimalną ilością tłuszczu, w sumie w daniu dla 6 osób znalazło się tylko 3 łyżki oliwy.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 pulpetów z piersi drobiowej lub z szynki ugotowanych na bulionie warzywnym
    150 g kaszy jaglanej + 240 ml bulionu od gotowania pulpetów + 1 łyżka oliwy
    200 g pieczarek + 1/2 średniej cebuli + 1 łyżka oliwy + sól i pieprz
    2 średnie pomidory obrane ze skórki + garść posiekanej natki pietruszki
    1/2 brokuła podzielonego na małe różyczki + sól + 1 płaska łyżeczka cukru
    60 g tartej mozzarelli
    na gęsty sos pomidorowy :
    1 średnia pokrojona cebula + łyżka oliwy
    2 kopiaste łyżeczki gęstego koncentratu pomidorowego + sól, pieprz, szczypta cukru, łyżeczka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Kasza jaglana zapiekana z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0yhfbll 1. Kaszę przelać wrzątkiem i przepłukać zimną wodą, zalać gorącym bulionem, dodać oliwę i gotować na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie płyn.
    Pieczarki pokroić i razem z cebulą poddusić na oliwie z dodatkiem odrobiny wody, doprawić do smaku.
    Pomidory obrać i pokroić w kostkę,
    Do lekko przestudzonej kaszy dodać pieczarki, pomidory, posiekaną natkę, ewentualnie doprawić do smaku i delikatnie wymieszać.

    Rózyczki brokuła wrzucić na lekko osolony i posłodzony wrzątek (ilość wody aby tylko przykryło), gotować 4 minuty, zaraz po wyjęciu przelac zimną wodą.

    Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy, posypać kaszą manną.
    Na dno wyłożyć kaszę, na nią z jednego boku pulpety a z drugiego różyczki brokuła, wstawić do letniego piekarnika, podpiekac pod przykryciem od momentu osiągnięcia temperatury 180 stopni, około 10 minut.

    W tym czasie zrobić sos pomidorowy. Cebulę lekko przesmażyć na oliwie (jeżeli patelnia będzie za sucha, wlać trochę wody), dodać rozrobiony z odrobiną wody koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku, na koniec wsypać zioła.

    Naczynie wyjąć z piekarnika, pulpety pokryć sosem, a pozostałą część zapiekanki oprószyć małą ilością sera.
    Włożyć znowu do piekarnika i podpiekać już bez pokrywki około 10 minut.
  • image-1g9q8t8 2. Smacznego zdrowego zajadania :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kasza Mozzarella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować