Kasza jaglana zapiekana z pulpetami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przelać wrzątkiem i przepłukać zimną wodą, zalać gorącym bulionem, dodać oliwę i gotować na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie płyn.
Pieczarki pokroić i razem z cebulą poddusić na oliwie z dodatkiem odrobiny wody, doprawić do smaku.
Pomidory obrać i pokroić w kostkę,
Do lekko przestudzonej kaszy dodać pieczarki, pomidory, posiekaną natkę, ewentualnie doprawić do smaku i delikatnie wymieszać.
Rózyczki brokuła wrzucić na lekko osolony i posłodzony wrzątek (ilość wody aby tylko przykryło), gotować 4 minuty, zaraz po wyjęciu przelac zimną wodą.
Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oliwy, posypać kaszą manną.
Na dno wyłożyć kaszę, na nią z jednego boku pulpety a z drugiego różyczki brokuła, wstawić do letniego piekarnika, podpiekac pod przykryciem od momentu osiągnięcia temperatury 180 stopni, około 10 minut.
W tym czasie zrobić sos pomidorowy. Cebulę lekko przesmażyć na oliwie (jeżeli patelnia będzie za sucha, wlać trochę wody), dodać rozrobiony z odrobiną wody koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku, na koniec wsypać zioła.
Naczynie wyjąć z piekarnika, pulpety pokryć sosem, a pozostałą część zapiekanki oprószyć małą ilością sera.
Włożyć znowu do piekarnika i podpiekać już bez pokrywki około 10 minut.
Komentarze