karp w naleśnikowym cieście

4.48 (183 ocen)

Smakuje wyśmienicie

Składniki:

  • 1-2 karpie
    2 duże cebule lub 3 mniejsze
    11/2 szklanki mąki
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1-2 jajka
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki wody
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karp w naleśnikowym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karpia umyć, pokroić w dzownki, oprószyć solą i pieprzem.
  • 2. Cebulę obrać pokroić w większą kostkę lub talarki i obłożyć nią rybę.
  • 3. Odstawić do lodówki na 2 godziny.
  • 4. Przygotować ciasto naleśnikowe.Mleko i wodę wlać do miski, dodać mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Żółtko oddzielić od białka i także dodać do miski. Wszystko razem wymieszać mikserem. W osobnym naczyniu ubić pianę z białka a następnie dodać do ciasta i delikatnie połączyć.
  • 5. Dzwonka karpia zanurzyć w cieście naleśnikowym i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron aż będzie złocisty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować